- Nasze marki
- Jadalnia
- Porcelana stołowa
- Szkło
- Sztućce
- Naczynia do serwowania
- Akcesoria stołowe
- Naczynia i sztućce dla dzieci
- Akcesoria barowe
- Dekoracje stołu
- Filiżanki
- Kuchnia
- Gotowanie
- Pieczenie
- Akcesoria kuchenne
- Noże
- Bloki na noże
- Słoiki i pojemniki szklane
- Pojemniki do żywności
- Lunch boxy
- Butelki do napojów
- Termosy i butelki termiczne
- Chlebaki
- Kosze na śmieci
- Dom
- Dekoracje wnętrz
- Akcesoria łazienkowe
- AGD
- Blendery
- Kawiarki i zaparzacze
- Czajniki elektryczne
- Czajniki emaliowane
- Ekspresy do kawy
- Tostery
- Miksery planetarne
- Piekarniki
- Okapy
- Lodówki
- Zmywarki
- Baterie
- Płyty kuchenne
- Kuchenki mikrofalowe
- Pralko - Suszarki
Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000> Sklep > Kuchnia > Noże > Ostrzałki i musaki > Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000
Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000
Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000
Producent: TojiroSKU: F-433Ean: 4960375014339Dostępność: brakKoszt dostawy: 17,00 złNa zamówienieOpisProfesjonalny, dwustronny japoński kamień wodny, na którym można ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: brązowa strona ma granulację 1000 (medium, średnia ziarnistość), kremowa zaś – 3000 (fine, drobna ziarnistość). Granulacja 1000 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 3000 służy do wygładzania i polerowania ostrza. Do kamienia dołączony jest wygodny pojemnik.
Gradacja – 1000/3000 (średnia/drobna ziarnistość)
Made in Japan
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze.
3. Ustawić klingę pod kątem 10-15?, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
4. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
5. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź z jednej i z drugiej strony, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.
6. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.
Dane techniczneProducent Materiał Stal szlachetna
Kraj pochodzenia Japonia
Typ Noże kuchenne
Opinie (0)Napisz pierwszą opinię o „Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000” Anuluj pisanie odpowiedziPolecane produkty
251,10 zł / szt.279,00 zł-10%Najniższa cena na 30 dni przed obniżką: 251,10 zł.
×
- Nasze marki
- Jadalnia +
- Kuchnia +
- Dom +
- AGD +
- Inspiracje
- Blog
- Kontakt
- Kawiarki i zaparzacze
- Akcesoria łazienkowe
- Pieczenie
- Szkło
- Jadalnia
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.